Oedeemtherapie - Fysio Schagen

09022016 - 0826

Oedeemtherapie

 

Deze therapie richt zich op het behandelen van (lymf) oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Dit wordt veroorzaakt door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht in het weefsel.

Oedeem kan o.a. voorkomen bij (borst) kanker of een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een trauma.

Ook kan het lymfoedeem zijn ontstaan doordat het lymfstelsel , in aanleg, niet goed is ontwikkeld.

 

Therapie:

De behandeling van oedeem bestaat uit manuele lymfdrainage. Dit is een speciale massagetechniek om de afvoer van het lymfsysteem te verbeteren. Hierdoor wordt het vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

De behandeling kan ondersteund worden door compressietherapie. Compressie bestaat uit zwachtelen, tapen en eventueel uiteindelijk een elastische kous. Dit wordt toegepast om vochtophoping tegen te gaan of om te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Ook wordt de behandeling ondersteund door oefeningen. De spieren functioneren als een pomp waardoor het vocht kan worden afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.

Vergoeding:

Oedeemtherapie is een chronische indicatie, die meestal wordt vergoed door de verzekering. Hiervoor is wel een machtiging van de specialist/ huisarts nodig.

In onze praktijk wordt oedeemtherapie uitgevoerd door Renée van Wijnen. Zij is geregistreerd oedeemtherapeute.