Claudicatiotherapie

Claudicatio, ook wel etalagebenen genoemd, is een slagaderziekte in de benen. Bij iemand met etalagebenen worden de benen tijdens het lopen pijnlijk of stijf waardoor je telkens even stil moet blijven staan. Soms gaat de pijn en stijfheid zelfs samen met kramp. Na een korte pauze trekt de pijn weg en kan je verder, maar na een poosje komt de pijn weer op. Sommige mensen die last hebben van deze klachten proberen zichzelf een houding te geven door in een winkelstraat van etalage naar etalage te lopen, vandaar de naam.

Etalagebenen, hoe ontstaat het? Het begint in de beenspieren waar het probleem ontstaat bij de bloedtoevoer. Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig en als de beenslagaders die zuurstof niet

kunnen aanvoeren, worden de spieren pijnlijk en stijf. Als het lopen stopt, neemt de zuurstofbehoefte af en trekt de pijn weg.

Behandeling bij de fysiotherapeut voor claudicatio

Allereerst bespreekt de fysiotherapeut van Fysio Schagen uw klachten en de mate van beweging. We doen tests op de loopband om zo de ernst en de loopafstand in kaart te brengen. Dit onderzoek doen we regelmatig om het effect van het trainen te meten op de loopafstand. Op basis van die resultaten stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema en behandeling op. Door de therapie kan de pijn verminderen en een eventuele operatie voorkomen worden.